"Lindungilah KESEDIHAN dengan SENYUMAN. Biarpun dihatimu penuh KEDUKAAN. Kerana TABAH menghadapi CABARAN. Menunjukkan engkau mempunyai IMAN"

Thursday, 21 February 2013

warna-warna cinta :)


Assalamualaikum .. J
Sebelum tu,tengok langit tinggi..mendung..tp tetap indah..Subhanallah ^^
Dah lama tak melakar cerita..moga segala unsur2 sharing di sini mampu dijadikan iktibar buat sahabat cinta-ku dlu dan selamanyaaaa..ok..poyo je :P peringatan utk diri aku khususnyaaa..yihiii ;) senyum.

Sem baru bermula.ok,sila buat pecutan yang meberi impak maksima kepada ummah!*paapp..tertampar

Setiap kali melangkah masuk ke dalam kuliah syariah,hati rasa berbunga-bunga..tenang menusuk dalam kalbu..tau sebab apa?seronok melihat senyuman doktor-doktor(lecturer) yang ceria mengucap salam..lalu,aku pun membalas senyuman yang hyper panjang sampai kaki melekat masuk dalam kelas.punya besar impak senyuman sehingga meceriakan hidup aku dari pagi sampai malam sehingga masuk kelas keesokan harinya..sukenya dia..kikiki..

indahnya..begitu pesan nabi..senyum dan jangan lupa untuk sebarkan salam…
sebab senyuman penawar duka.sebab senyuman satu sedekah yang paling mulia..dan senyuman itu membuahkan kasih sayang,mencambahkan mawaddah dalam ukhuwah sesama mukmin dan musleh.dan macam-macam sebab lagi.

Pernah tak anda sekalian cuba untuk hadirkan niat dalam setiap perkara?percaya tak,the power of ‘niat’ itu sangat muathirah (berkesan) dalam kehidupan?
Zaman sekolah dulu,aku pernah niat nak sambung belajar ke timur tengah disertai dengan minat yang sangat melonjak dalam bidang Bahasa Arab.Rasa ni hadir zaman aku betul-betul mentah dan tak tau apa-apa.Tanpa pengetahuan ttg wasilah maupun link-link yang boleh memberi peluang utk aku mecedok ilmu di sana.Yang aku tau,pihak JPA mahupun MARA tak menaja students Syariah/Arabic language ke obesea..Itu yang pasti.Cuma,ketahuilah ukhti-ukhti sayang,rasa tawakal sesekali tidak bole dipisahkan dari jiwa seorang hamba :’) walau dalam apa jua kesempitan yang mendatangi hidup.Sehinggalah sekarang,nusrah Allah menetapkan aku telah berada di tahun dua kuliah Bahasa Arab.Thanks to Him ^^
Nampak macam simple thing,kan?tapi,yakinlah kalian! niat boleh mengubah seseorang yang sekarang menjadi dia pada masa akan datang..jom sama-sama pasangkan niat murni Lillahi Ta3ala dalam setiap perkara.
Sahaja aku melakukan sekian sekian kerana Allah.
Maka,kalian semua akan dapati perjalanan seharian akan berjalan lancar dan macho tanpa sekatan.bi idznillah ;)tak percaya lagi?kene try..hihi

Sharing LAGI?sila baca baik-baik~

Petang yang hening hari tu,aku sempat termasuk kedai seorang pakcik arab.nak dijadikan cerita,aku beruntung hari tersebut sebab dapat beli jubah dengan harga yang murah tanpa paksaan(perlu ke?kehkeh) sembang punya sembang aku dapat inspirasi baru dari pakcik yang baik hati ni.siyesly,banyak tak tipu..hihi..at the end of conversation,pakcik ni pesan kepada aku yang lemah lagi hina ni

sesuatu yang kita buat biar nampak kecil di mata manusia,boleh jadi besar di sisi Allah..

mulahazah :sama lah juga dengan niat..nampak kecil,tapi besar dan mulia di 
sisiNya.peacee ;)

Akhir sekali,mohonlah kepada Dia agar sentiasa diberi keberkatan masa  dalam hidup..siapa yang tak jeles dengan orang yang bijak mengurus masa..saya pun mau menepati 10 muwasafat tarbiyyah itu,okies ;) mg aku dan sahabat2 dpt memanfaatkan umur yang berbaki ini atas redhaNya..doakn saya dpt berjuang sehabis baik sebelum pulang ke Malaaysia tercinta <3 masih berbaki beberapa bulan..^^homesweethome..hihi*



5 comments:

izzy said...

Assalamualaikum ila.. semoga sentiasa ceria di bawah naunganNya.. :) fi amanillah..

amatsyarep said...

akhirnya! setelah lapan bulan. hahaha. Ku ngatkan bila balik sini baru nak update. hahaha. Btw, tahniah suhaila (:

moral of da story : Perbanyakkanlah senyuman walaupun dalam keadaan keterpaksaan. Bukan hanya dapat menggembirakan diri kita sahaja tetapi orang sekeliling.

Suhailah Kahar said...

my dear zaty! :)
syukran atas doa ukhti :)
didoakn buat zaty juga..mg sentiasa dgn mawaddah dan sakinah

Suhailah Kahar said...

amatsyarep:trima kasih krna mnghitung..8 bulan rupanya

afiq khalim said...

haha..baru update ka??lawat2 la blog baru aku..haha..